De Partij voor de Dieren en Stichting Bollenboos presenteren 30 april 2014 in Diever (Drenthe) het eerste zwartboek van het meldpunt Gifklikker.nl

Het zwartboek bundelt honderden zorgen en klachten van verontruste burgers uit heel Nederland over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in hun leefomgeving. Kamerlid Esther Ouwehand overhandigt het eerste exemplaar aan een zwangere vrouw die zich zorgen maakt over de effecten van landbouwgif op haar ongeboren kind. Na de presentatie van het zwartboek lanceren de initiatiefnemers een geheel vernieuwde Gifklikker-website. Ook kondigen ze nieuwe acties aan die duidelijk maken dat veel mensen ongewild worden blootgesteld aan gifstoffen uit de landbouw. De Partij voor de Dieren en Bollenboos intensiveren daarmee hun inzet in de strijd tegen landbouwgif. Dat blijkt hard nodig om het kabinet aan te zetten tot maatregelen.

De Partij voor de Dieren en omwonendenorganisatie Bollenboos voeren een langlopende campagne tegen het grootschalige gifgebruik in de Nederlandse landbouw. Vanwege de grote zorgen bij omwonenden richtten zij het meldpunt Gifklikker.nl op. Sinds de lancering in april vorig jaar zijn honderden meldingen gedaan over het gif waar omwonenden ongevraagd aan worden blootgesteld. De meldingen uit het eerste jaar zijn gebundeld in het eerste Zwartboek Gifklikker. Esther Ouwehand zal het zwartboek overhandigen aan het kabinet bij het debat over de gevolgen van landbouwgif voor omwonenden. Dat debat zal later dit jaar in de Tweede Kamer worden gevoerd.

De Gezondheidsraad vindt dat een initiatief als Gifklikker.nl eigenlijk door de overheid had moeten worden genomen. In het rapport Gewasbescherming en omwonenden, dat verscheen na Kamervragen van de Partij voor de Dieren, wordt bevestigd dat omwonenden risico kunnen lopen op ernstige ziekten door het gifgebruik in hun buurt. Voorbeelden zijn de ziekte van Parkinson en verschillende vormen van kanker. De Raad heeft het kabinet dan ook geadviseerd maatregelen te treffen en verder onderzoek te stellen.
Verder merkte de Gezondheidsraad op dat er geen overheidsloket bestaat waar mensen terecht kunnen met hun vragen en zorgen over gifgebruik in hun buurt. Het kabinet liet in een reactie weten zo’n loket niet nodig te vinden. Het groot aantal meldingen op Gifklikker.nl toont aan dat er juist grote behoefte aan is. Reden voor de initiatiefnemers om de website te verbeteren en door te gaan met het meldpunt. Gifklikker.nl blijft open voor iedereen die ervaringen met gifgebruik kenbaar wil maken en zorgen wil delen. Het vernieuwde Gifklikker.nl is een naast een meldpunt bovendien een toegankelijke informatiebron over bestrijdingsmiddelen.
Esther Ouwehand: “Zolang de regering niets doet, geven wij met Gifklikker.nl omwonenden een stem. De vele meldingen laten zien dat de gifspuit een enorme impact heeft op het dagelijks leven van mensen in het hele land. Totdat alle giftige troep van het land is, gaan wij door met actievoeren. Blijf melden!”

De campagne tegen landbouwgif wordt voorgezet met ludieke acties op plaatsen waar omwonenden en passanten ongewild worden blootgesteld aan gevaarlijke gifstoffen. Esther Ouwehand roept de komende dagen drukke fiets- en recreatieroutes in Drenthe, Overijssel en in de Bollenstreek in Noord- en Zuid-Holland uit tot gifvrije zones. Dat doet zij samen met Bollenboos en Corinne Cornelisse, kandidaat bij de komende Europese Verkiezingen voor de Partij voor de Dieren. Cornelisse zet de schijnwerpers op het Europese gifbeleid dat alle ruimte geeft aan de chemische industrie ten koste van de gezondheid van mens, dier en natuur. Doordat de Europese Unie steeds bepalender is geworden voor het gifbeleid in de lidstaten, is er grote noodzaak ook in Brussel in het geweer te komen tegen landbouwgif.
Corinne Cornelisse: “Het Europese gifbeleid bedreigt de volksgezondheid. Brussel geeft de gifproducenten voorrang boven het belang van een gifvrije leefomgeving. Dat moet veranderen. De EU-regels moeten flink worden aangescherpt, zodat kinderen niet meer door de gifnevels naar school hoeven te fietsen, en mensen zonder risico in hun eigen achtertuin kunnen zitten.”

Bron: Persbericht PvdD, 29-04-14