Grauwe gors en ortolaan verdwenen

De ortolaan Emberiza hortulana en de grauwe gors Miliaria calandra zijn verdwenen uit de landbouwgebieden in Nederland. Dat meldt het Compendium voor de Leefomgeving.

Van de ortolaan is sinds 2005 al niets meer vernomen en vanaf 2008 is geen enkel succesvol broedgeval van de grauwe gors meer gemeld. In 2007 zaten er nog tussen de vier en tien succesvolle broedparen van de grauwe gors in landbouwgebied langs de grote rivieren. De wetenschappers sluiten niet uit dat in de komende jaren nog her en der een broedpaartje zal opduiken, maar de vogel is als soort uit het land verdwenen. Dat komt voornamelijk doordat graanakkers op grote schaal zijn vervangen door maïsvelden, waardoor de belangrijkste voedselbron voor het vogeltje verdween.

De ortolaan, eveneens een gorssoort, was al vrij zeldzaam in Nederland, maar in het zuidoosten van Groningen zat tot 2006 toch nog altijd een aantal broedpaartjes bij rogge-akkers.

Het Compendium voor de Leefomgeving is een samenwerkingsverband van onder meer de Wageningen Universiteit en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bron: Agrarisch Dagblad van 31 december 2009
http://www.agd.nl/1092182/Nieuws/Artikel/Grauwe-gors-en-ortolaan-verdwe…