Insecticiden roeien sprinkhanen en krekels uit

Meer dan een kwart van de Europese sprinkhaan- en krekelsoorten worden met uitsterven bedreigd door onduurzame landbouw in Europa. Dit blijkt uit een nieuw rapport van de International Union for Conservation of Nature. Omdat krekels en sprinkhanen een belangrijke voedselbron zijn voor veel vogels en reptielsoorten, brengt hun achteruitgang hele ecosystemen in gevaar. Het is de eerste keer dat wetenschappers de status van alle 1.082 sprinkhaan- en krekelsoorten in Europa onder de loep nemen. Het onderzoek, waar meer dan 150 experts twee jaar lang aan werkten, laat zien dat ruim een kwart van deze soorten met uitsterven bedreigd wordt. Hiermee zijn het de meest bedreigde insectengroepen van Europa (tot dusver bekend). De grootste oorzaak van de achteruitgang is de intensivering van de landbouw. De insecten hebbem vooral te lijden onder het gebruik van pesticiden.

Luc Bas, directeur van het Europese kantoor van IUCN, benadrukt het belang van de implementatie van de Europese natuurrichtlijnen. Onlangs bestempelde de Europese Commissie dit als prioriteit. “Dit zal absoluut bijdragen aan het verbeteren van de status van deze soorten in Europa”, aldus Bas.

Ook adviseert het rapport een overkoepelend Europees programma op te richten om de populatietrends van deze soorten te kunnen monitoren.

Gebruikte bronnen: IUCN en NPO1
http://www.nporadio1.nl/natuur-milieu/3066-kwart-van-sprinkhanen-en-kre…