Ségolène Royal roept burgemeesters op om te stoppen met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in hun gemeentes

Royal, Franse minister van ecologie en energie, doet dat uit naam van de publieke gezondheid en biodiversiteit. "Gewasbeschermingsmiddelen vormen een gezondheidsrisico en vandaag de dag zijn er manieren die het mogelijk maken om te stoppen met beschermingsmiddelen en het terugwinnen van de biodiversiteit, zoals vlinders die soms volledig uit bepaalde gebieden zijn verdwenen." Een meerderheid in het Franse parlement stemde voor een wetsvoorstel om vanaf januari 2020 gewasbeschermingsmiddelen te weren uit publieke groenruimtes en bloemenbedden. Wegonderhoud, sportvelden en begraafplaatsen vallen buiten deze wet. Inmiddels hebben 450 steden en gemeentes zich bij de 'zero pesticide'-beweging aangesloten, waaronder Lyon, Grenoble, Dijon en vele provinciale gemeentes.

Gemeentes die voor 2020 'middelenvrij' werken, ontvangen financiële steun (vijftig procent) van waterbedrijf Rhône Méditerranée Corse bij het trainen van personeel, investeringen in mechanische of thermale wiedmaterialen en communicatie. Het waterbedrijf verwacht een belangrijke vooruitgang van de waterkwaliteit. Veertig procent van de onkruidverdelgers, die in steden wordt gebruikt op ondoordringbare oppervlaktes belandt nu direct in waterlopen of grondwater.
Bron: AGF, 6 mei 2014
http://www.agf.nl/artikel/110917/Franse-zero-pesticide-wet-in-2020-van-…

Henk Tennekes

Wed, 07/05/2014 - 15:00

Het doortastende beleid van de pasbenoemde sociaaldemocraat Ségolène Royal staat in schril contrast tot het beleid van de Nederlandse sociaaldemocraten Sharon Dijksma en Wilma Mansveld. De Tweede Kamer heeft onlangs het kabinet in een motie gevraagd een moratorium in te stellen op het gebruik van neonicotinoïden totdat vaststaat dat zij geen schadelijk effect hebben op bijen en de volksgezondheid. Daarnaast werd gevraagd een nationaal traject in gang te zetten voor een volledig nationaal moratorium op alle neonicotinoïden en op fipronil. De aangenomen moties raken 18 gewasbeschermingsmiddelen. Staatssecretaris Dijksma kan onder toepassing van Art 1 lid 4 van de Europese verordening gewasbescherming (VO-gwb) uit voorzorg alle neonics, fipronil en triazolen verbieden. Dijksma oordeelde echter, mede namens minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu, in een uitvoerige en verwarrende brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer dat de motie om juridische redenen niet uitvoerbaar was.