Zeer lage dosissen van clothianidine verkorten het leven van bijen

Een nieuwe studie van Braziliaanse biologen laat zien dat de effecten van neonicotinoïde insecticiden op bijen veel erger kunnen zijn dan tot nu toe vaak gedacht werd. Zelfs op een zeer laag niveau dat als niet-dodelijk wordt beschouwd, verkortte het insecticide clothianidine het leven van de bijen met de helft. De tests werden uitgevoerd in een laboratorium om besmetting vanuit de omgeving te vermijden. Larven van Apis mellifera, de Europese of westelijke honingbij, werden uit gezonde kolonies genomen, verdeeld in groepen, in cellen geplaatst en tussen de derde en de zesde dag na het overbrengen gevoed met een mengeling van koninginnengelei en suiker, waaraan een piepkleine dosis van een pesticide was toegevoegd. De hoeveelheid was enkele nanogram, een miljardste van een gram.

Het eten van de controlegroep bevatte geen pesticiden. Het eten van de tweede en de derde groep was besmet met ofwel het insecticide clothianidine of met het fungicide pyraclostrobine. Aan het eten van de vierde groep larven werd zowel het insecticide als het fungicide toegevoegd. De levensduur van de specimens die eten dat besmet was met zeer kleine hoeveelheden van het insecticide clothianidine werd gegeven, was aanzienlijk ingekort, tot wel met zo'n 50 procent. Het effect was sterker dan in combinatie met het fungicide. Op de levensduur van de larven die eten hadden gekregen dat uitsluitend besmet was met het fungicide pyraclostrobine, was geen effect merkbaar.

Bron: VRT, 05-06-19
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/05/combinatie-van-pesticiden-verko…

Henk Tennekes

do, 06/06/2019 - 15:39

Henk Tennekes en Francisco Sanchez-Bayo hebben overzichtsartikelen gepubliceerd over de Druckrey-Küpfmüller-vergelijking dt ^ n = constant (waarbij d = dagelijkse dosis en t = blootstellingstijd tot het optreden van het effect, met n> 1). Druckrey en Küpfmüller toonden aan dat als zowel de binding aan de receptor als het effect van de receptor binding onomkeerbaar zijn, de blootstellingstijd het effect zou versterken. Onlangs zijn dergelijke dosis-response karakteristieken vastgesteld voor de toxiciteit van de neonicotinoïde insecticiden in geleedpotigen. De vergelijking voor clothianidin in bijen is:

lnLT50 = 3,97 - 0,61lnLC50, met r2 = 0,995
daarom n = 1,63