Een schimmelziekte roeit amfibieën uit

Het is te wijten aan de dodelijke schimmelziekte chytridiomycose. De ziekte vreet op de huid van amfibieën, waaronder kikkers, padden en salamanders. Voor het eerst hebben onderzoekers nu de wereldwijde impact van de schimmel in een nieuwe studie in kaart gebracht. En het is geen goed nieuws.

Chytridiomycose wordt veroorzaakt door een kleine, gistachtige schimmel Batrachochytrium dendrobatidis. Deze werd voor het eerst ontdekt in 1998 en vormt een grote bedreiging voor vele soorten amfibieën. De ziekte tast de bovenste huidlagen aan van volwassen dieren en komt ook voor rond de bek van kikkervisjes. De schimmel veroorzaakt de ziekte door het verspreiden van een gifstof die immuunreacties van de amfibieën verstoort.

Uit de bevindingen blijkt dat de schimmelziekte eigenhandig een dramatische achteruitgang teweeg heeft gebracht bij 500 verschillende soorten amfibieën. Zo zijn de aantallen met grote sprongen teruggelopen. Bij 90 soorten was het zelfs einde verhaal; zij zijn volledig van onze aardbol verdwenen. “Zeer kwaadaardige natuurziekten, waaronder chytridiomycose, dragen bij aan de zesde massa-extinctie op aarde,” constateert onderzoeker Ben Scheele.

In de studie raadpleegden de onderzoekers gegevens uit verschillende bronnen, waaronder papers van experts op het gebied van amfibieën en de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Meer dan veertig onderzoekers van over de hele wereld werkten aan de studie mee om een zo globaal mogelijk beeld te scheppen. En de onderzoekers komen met schrikbarende bevindingen.

Zo ontdekten ze dat chytridiomycose aanwezig is in meer dan 60 landen. De grootste verliezen werden genoteerd in Australië, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Zo blijkt bijvoorbeeld dat in de laatste dertig jaar, veertig soorten Australische kikkers in aantallen achteruit gingen. Zeven soorten stierven volledig uit. “We zijn een aantal echt bijzondere soorten kwijtgeraakt,” zegt Scheele. “Door te weten welke soorten gevaar lopen kan helpen om beschermingsmaatregelen op te stellen die voorkomen dat er meer soorten uitsterven.”

Bron: Scientias
https://www.scientias.nl/schimmelziekte-roeit-eigenhandig-90-soorten-am…