Jean-Marc Bonmatin (CNRS) bevestigt de in 2010 geformuleerde these van Henk Tennekes over de risico's van neonicotinoïden

Op 29 mei 2015, de Dag van de Honingbij in Quebec, organiseerde Équiterre, in samenwerking met de David Suzuki Foundation, openbare lezingen over de resultaten van de belangrijkste literatuur over de effecten van neonicotinoïde pesticiden in het milieu. De lezingen werden gegeven door Jean-Marc Bonmatin, onderzoeker bij het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) en Madeleine Chagnon, universitair hoofddocent bij de afdeling Biologische Wetenschappen aan de Université du Québec à Montréal. "Als wetenschapper kan ik nu zeggen dat er onomstotelijk bewijs van schade is en wijzen op de dringende noodzaak van maatregelen om de hoeveelheden van deze bestrijdingsmiddelen in het milieu te verminderen," zei Bonmatin. De gerenommeerde onderzoeker bevestigde de in het boek Disaster in the Making (2010) voor het eerst geformuleerde these van de Nederlandse toxicoloog Henk Tennekes dat neonicotinoïden met de uitroeiing van ongewervelde dieren een breuk in de voedselketen veroorzaken, waarvan insectivore soorten zoals onder andere vogels het slachtoffer worden. Zo zijn na meer dan 20 jaar gebruik van neonics de zwaluwen in Noord-Amerika zo goed als uitgeroeid.

Sources:
Equiterre, 1 Juni 2015
http://www.equiterre.org/en/news/take-action-against-pesticides-that-kil...
David Suzuki Foundation, 28 Mei 2015
http://www.davidsuzuki.org/media/news/2015/05/international-neonicotinoi...
Kijk naar de lezingen (in het Frans):
https://mdd1.adobeconnect.com/_a1146275134/p6yb6cdauhd?launcher=false&fc...

Henk Tennekes

zo, 28/06/2015 - 13:31

Dear Henk,

Thank you for your nice e-mail.
The reading of the link that you provided about birds is very interesting (including the Jon McCracken Bird Watch Canada.pdf)

Here is a copy of my lecture in Ontario (lecture to MPPs).

I hope you are well and that all your work on these subjects are well acknowledged now.

Best regards
Jean-Marc Bonmatin