Antwoord staatssecretaris Dijksma op navraag van burgers over de relatie tussen neonicotinoiden en bijensterfte

Geachte heer, mevrouw, U heeft mij onlangs een bericht gestuurd, waarin u uw zorg uit over de relatie tussen neonicotinoiden en bijensterfte. Ik stel het op prijs dat u de moeite heeft genomen om mij te schrijven. Ik deel uw zorg over de bijensterfte en informeer u graag over mijn mening over dit onderwerp en over de inzet die ik pleeg (bijlage). In een reactie op de brief van staatssecretaris Dijksma schrijft de toxicoloog Henk Tennekes dat Dijksma behendig laveert tussen de LTO visie (die een beperkte inperking van de toepassingen van een aantal neonicotinoiden in een Europees verband nastreeft) en die van haar eigen partij, de PvdA (die de motie Ouwehand steunde en zich daarmee uitsprak voor een Europees moratorium op alle toepassingen van alle neonicotinoiden). Daarbij verliest ze haar eigenlijke taak, namelijk in te grijpen om grote milieuschade te voorkomen, uit het oog, aldus Tennekes.

Op 20 maart 2013 ontving de staatssecretaris mevrouw Dijkstra een open brief met het volgende verzoek:

Wij vragen u om op grond van het voorzorgsbeginsel een verbod in te stellen voor het gebruik van, handel in en productie van alle neonicotinoïden voor alle teelten en alle toepassingen in Nederland, totdat duidelijk is dat er geen schadelijke effecten voor dier, mens en milieu zijn.

De brief was ondertekend door een aantal natuur- en milieuorganisaties waaronder de Bijenstichting (bijlage)
Bron:
http://www.bijenlint.nl/nieuws/oproep-verbod-neonicotinoiden-aan-staats…

Henk Tennekes

za, 30/03/2013 - 08:18

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met een verbod op het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw en ongediertebestrijding. PvdA, SP, Groen Links, D66, ChristenUnie en 50+ stemden voor de motie die was ingediend door de Partij voor de Dieren. VVD, CDA, PVV en SGP stemden tegen de motie. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) had de motie ontraden. Dijksma moest zich nu in Europees verband inzetten voor een verbod van alle landbouwtoepassingen van de neonicotinoiden. In de bijgevoegde brief memoreert Dijksma "Natuurlijk heb ik de Eurocommissaris ook verteld dat het Nederlandse Parlement bij aangenomen motie aan de regering heeft gevraagd om een Europees verbod op alle toepassingen van neonicotinoiden, tenzij onomstotelijk bewezen is dat zij geen schadelijk effect hebben op de gezondheid van bijen.", om zich vervolgens zonder slag of stoot achter het voorstel van de verantwoordelijke Eurocommissaris Borg te scharen. Borg stelde de lidstaten voor om het gebruik van drie insecticiden (imidacloprid, clothianidin, en thiamethoxam) op voor bijen aantrekkelijke gewassen (zoals, mais, katoen, koolzaad) gedurende twee jaar op te schorten ter bescherming van de slinkende bijenpopulatie. Het gaat om de neonicotinoïden waarvan voedselveiligheidsautoriteit EFSA oordeelde dat ze schadelijk zijn voor bijen. De motie Ouwehand verzoekt de regering echter zich voor een verbod van alle landbouwtoepassingen van de neonicotinoiden in te zetten. Dijksma geeft in haar brief aan "Daarbij geef ik de voorkeur aan een Europese aanpak, omdat zaden vrij verhandeld mogen worden binnen de EU. Een Europese aanpak zorgt er voor dat de regels in alle EU landen hetzelfde zijn." Met andere woorden, er mag geen eventueel concurrentienadeel voor de Nederlandse landbouw ontstaan. Het is niet moeilijk te raden wie haar deze visie heeft ingefluisterd. En zo laveert Dijksma tussen de landbouw lobbyisten en het standpunt van haar eigen partij (PvdA), die voor de motie Ouwehand had gestemd. Regeren is bijsturen, zei de legendarische PvdA minister Koos Suurhoff ooit eens. Dijksma heeft schijnbaar andere prioriteiten. De PvdA hield zelfs een debat in de Tweede Kamer over de onderhandelingen in Brussel tegen, terwijl daar alle reden toe was. Het voorstel van Eurocommissaris Borg is namelijk door de tegenwerking van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (die onder zware druk van Bayer en Syngenta stonden) voorlopig van de baan. Ook dat is voor Dijksma geen reden geweest een nationaal moratorium op de neonicotinoiden af te kondigen, in de geest van de motie Ouwehand. Dan moet je je ook niet meer verbazen over het feit dat de bevolking het vertrouwen verliest in de politiek. De wil van het volk legt het af tegen de nietsontziende belangen van de LTO. De Partij van de Arbeid is in een andere traditie tot een volkspartij uitgegroeid. Hopelijk komt Sharon Dijksma snel tot bezinning.