Twintig jaren van controverse over het insecticide imidacloprid

In 1994 werd in Frankrijk het nieuwe insecticide Gaucho® met imidacloprid als het werkzame bestanddeel voor het eerst toegepast in de zonnebloemteelt en direct waren er meldingen van bijensterfte. Op grond van het voorzorgsbeginsel werd in 1999 een tijdelijk verbod ingesteld op het gebruik van Gaucho® voor de behandeling van zonnebloemzaad en vijf jaar later voor de behandeling van maïszaad. In de Franse casus hebben conflicterende belangen en inadequate risicobeoordelingsprotocollen tot een controverse geleid over de kwaliteit en toepassing van kennis voor risicobeoordeling en -beheersing.

Auteurs: Jeroen van der Sluijs, Diana Wildschut en Laura Maxim
Artikel verschenen in Tijdschrift Milieu 3-2014 (bijlage), www.vvm.info
Dr. Jeroen P. van der Sluijs (j.p.vandersluijs@uu.nl) is als Universitair Hoofddocent nieuwe risico’s verbonden aan de sectie Innovatie, Milieu en Energie Wetenschappen (IMEW) van de faculteit Geowetenschappen, Universiteit Utrecht.
Diana Wildschut is imker en verbonden aan de experimentele Universiteit van Amersfoort en studentassistent bij IMEW Universiteit Utrecht.
Dr. Laura Maxim is senioronderzoeker aan het Institut des Sciences de la
Communication van het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) in Parijs.

Dit artikel is een sterk verkorte versie van een hoofdstuk in het 2013 rapport ‘Late Lessons from Early Warnings’ van het Europees Milieuagentschap