Zembla onderzoekt wat er met ons vlees gebeurt voordat het in de winkel ligt

Hoe gezond is uw gehaktbal? Hoe eerlijk is uw karbonade? Iedere dag worden er in Nederlandse slachthuizen honderdduizenden kippen, koeien, varkens en kalveren verwerkt voor de consumptie-industrie. Maar wat weten we eigenlijk van het hele vleesproductieproces? Hoe wordt de voedselveiligheid gecontroleerd? Het imago van de vleesindustrie krijgt dit jaar een forse knauw als bekend wordt dat paardenvlees als rundvlees wordt verkocht. Zembla onderzoekt wat er met ons vlees gebeurt voordat het in de winkel ligt. ZEMBLA - 'Sjoemelen met vlees' donderdag 5 september 2013 om 21.10 uur bij de VARA op Nederland 2

Vlees uit Nederlandse slachterijen komt op de markt met ziekteverwekkende bacteriën als E.coli. Ook belandt vlees van zieke dieren in de voedselketen. Dat meldt tv-programma Zembla in haar uitzending op 5 september. Het programma baseert dit op verklaringen van keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) die anoniem wensen te blijven uit angst voor ontslag. De KDS-keurmeesters werken onder verantwoordelijkheid van de NVWA.

De bacteriën komen volgens hen op het vlees terecht door mestbezoedeling. De darmen worden tijdens het slachtproces kapot geprikt, waardoor de darminhoud zich over het karkas verspreidt. Een van de anonieme keurmeesters zegt dat bij ongeveer 60 procent van de karkassen sprake is van mestbezoedeling. “Het komt door een te hoge bandsnelheid of door mensen die hun handen niet ontsmetten of die hun messen niet schoonmaken.”

Slachterijen zijn wettelijk verplicht mest ruim weg te snijden van het karkas, maar dat gebeurt volgens de keurmeesters in veel gevallen niet. 'Het komt gewoon heel vaak voor dat mest wordt weggespoten of met een mes wordt weggeschraapt, zodat het helemaal verspreid raakt over het hele karkas, dus over het vlees. We zien dat ze het afvegen met papieren doekjes met wat water erop. Ze proberen het op allerlei manieren te verdoezelen. Want elke gram die ze wegsnijden kost het bedrijf geld.”

Keurmeesters hebben slechts enkele seconden om een karkas te keuren, waardoor zij afwijkingen missen. Bovendien mogen zij als gevolg van de in 2005 in de grote slachterijen ingevoerde zicht- of ketenkeuring karkassen slechts visueel controleren, en geen organen meer insnijden ter controle op ziekten of afwijkingen. “De kans dat wij afwijkingen, abcessen en ontstekingen, missen is zeer groot. Dus die komen in de voedselketen terecht”, zegt een keurmeester.

De keurmeesters verklaren bovendien onder druk gezet te worden door hun eigen directie. Ze zouden zich afzijdig moeten houden en geen melding moeten maken van misstanden, zodat niet hoeft te worden opgetreden en er dus ook geen problemen zijn.

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken (EZ) heeft al aangegeven het toezicht op slachterijen structureel te willen verbeteren. Dit omdat het toezicht volgens haar nu onvoldoende functioneert om op incidenten te kunnen reageren.

Ze wil bij misstanden bij slachtbedrijven sneller boetes opleggen. Bij intimidatie van bijvoorbeeld controleurs die toezien op de voedselveiligheid moet het bedrijf direct worden stilgelegd.

Als reactie op de misstanden uit Zembla roept Dijksma de keurmeesters uit de slachterijen op, zich (desnoods anoniem) bij haar te melden, en haar te vertellen wat ze meemaken.

Het Vara-programma Zembla wordt donderdag 5 september uitgezonden op Nederland 2 om 21:10 uur
Bronnen: Zembla
http://zembla.incontxt.nl/seizoenen/2013/afleveringen/05-09-2013
EVMI, 04-09-2013
http://evmi.nl/voedselveiligheid-kwaliteit/schadelijke-bacterien-en-afg…

Henk Tennekes

do, 05/09/2013 - 15:59

Vion heeft de varkenshouders die varkens produceren volgens het Beter Leven Kenmerk, zo goed mogelijk geïnformeerd over de beschuldigingen dat het bedrijf zou sjoemelen met sterrenvlees. Tv-programma Zembla zendt vanavond (05-09-2013) een documentaire uit waarin twee Vion-medewerkers zeggen dat Vion gangbaar varkensvlees verkoopt als Beter Leven-vlees, om zo meer geld te verdienen. Vion heeft de beelden zelf niet mogen zien van Zembla, wat communicatie over deze kwestie lastig maakt. ‘Zij laten de beelden echter wel aan andere media zien (zoals NOS) om daarmee hun uitzending te promoten. Wij weten niet wat ze hebben en wij krijgen de info niet, dus een goede reactie is niet mogelijk', zegt Vion-woordvoerder Marc van der Lee. ‘Wij hebben de Good Farming Star boeren en klanten goed geïnformeerd en die reageren er goed op', stelt hij. ‘Zij begrijpen de onmogelijke positie waarin we zitten: wel aantijgingen, geen bewijslast.’
Bron: Nieuwe Oogst, 05-09-2013
http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&d…

Henk Tennekes

vr, 06/09/2013 - 17:29

Kalfsvleesproducent Ekro is woedend over de uitzending van Zembla van donderdagavond. In de reportage werd de kalverslachterij beschuldigd van sjoemelen met ingevroren vlees. Anoniem opgevoerde oud-medewerkers beschuldigden Ekro ervan dat het bedrijf het vlees soms invroor, waarna het na jaren weer werd ontdooid, versneden en verkocht.
Directeur Henny Swinkels van VanDrie Group, waar Ekro onder valt, is stellig. ‘Wij distantiëren ons volledig van wat er in de uitzending is beweerd. Wij herkennen ons totaal niet in het beeld dat is geschetst.’ Volgens Swinkels wordt ruim 95 procent van het kalfsvlees vers verkocht. Wel komt het voor dat karkasdelen worden ingevroren en opgeslagen in een vrieshuis. ‘Deze delen zijn dan inderdaad jarenlang houdbaar. Er is echter geen enkel wetsartikel die dit verbiedt, mits een producent zich houdt aan de etiketteringsvoorschriften.’ Dat veel vlees met mestbezoedeling de slachterij zou verlaten en dat NVWA-dierenartsen niet adequaat zouden controleren op het wegsnijden van vlees met mestresiduen weerlegt Swinkels. ‘Twee dierenartsen en één dierenarts-assistent zijn permanent op het bedrijf aanwezig en nemen dagelijks meerdere steekproeven, onder andere op fecale bezoedeling.’ Dat karkassen met water worden afgespoeld, erkent Swinkels. ‘Maar dat gebeurt met name ter verwijdering van bloedresten.’ Een wettelijke verordening stelt volgens hem bovendien uitdrukkelijk dat water mag worden gebruikt. Stappen tegen Zembla onderneemt Swinkels niet. ‘Dat is onbegonnen werk.’
Bron: Nieuwe Oogst, 06-09-2013
http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&d…