Louise Fresco wordt de nieuwe voorzitter van de universiteit van Wageningen

Louise Fresco wordt de nieuwe voorzitter van de universiteit van Wageningen. Dat heeft de instelling vandaag bekendgemaakt. De benoeming gaat per 1 juli in. Fresco (61) is nu nog hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Ze wordt internationaal gezien als autoriteit op het gebied van voedselzekerheid, internationale samenwerking en wetenschap. In de top 100 van machtige vrouwen van maandblad Opzij stond ze in 2011 op de eerste plaats in de categorie Wetenschap en Onderwijs. Fresco is ook auteur van romans als De tuin van de sultan van Rome en De utopisten. Fresco wordt niet alleen voorzitter van de universiteit, maar ook van het aan de universiteit verbonden onderzoekscentrum. Daar kunnen derden, bijvoorbeeld bedrijven, tegen betaling onderzoek laten doen.

Bron:
De Volkskrant, 27-01-14
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5288/Onderwijs/article/detail/3584474/20…

Henk Tennekes

di, 28/01/2014 - 12:10

Louise Fresco heeft in haar boek ‘Hamburgers in het paradijs’ de biologische landbouw weggezet als ‘romantisch’ en ‘kleinschalig’ en een lans gebroken voor technocratische landbouw. De biologische landbouw is ontstaan in de vorige eeuw. De aanleiding was dat we toen beseften dat bodems, planten en dieren letterlijk uitgeput raakten door het opjagen van het groeiproces. Inderdaad, opbrengsten in de landbouw zijn door grote inzet van kunstmest en bestrijdingsmiddelen alsmaar gestegen. Maar we betaalden een hoge prijs: uitputting van de natuurlijke productiemiddelen. De neveneffecten waren aanzienlijk: verspreiding van en blootstelling aan toxische bestrijdingsmiddelen en antibiotica, een afname van biodiversiteit, forse achteruitgang van de bodemvruchtbaarheid en ecosysteemdiensten zoals schoon grond- en oppervlaktewater. De gangbare landbouw reageerde hierop door inzet van nog meer technologische maatregelen. We zien in de gezondheidszorg vergelijkbare ontwikkelingen: medicijnen die bijwerkingen van medicijnen moeten onderdrukken.

Na 50 jaar krijgen we de rekening van de intensieve landbouw gepresenteerd: op sommige plaatsen is de grond zodanig uitgeput dat de meeropbrengsten dalen –ondanks input van kunstmest –en de gevoeligheid voor weersextremen sterk is toegenomen. Bepaalde functies kunnen niet meer geleverd worden, zoals doorwortelbaarheid en waterbergend vermogen. Een heilloze remedie voor improductieve bodems is bodemkering, waarbij een halve meter grond omgegooid en gemengd wordt Zo’n bodem kan dan weer op dezelfde manier gebruikt (lees: misbruikt) worden. Wereldwijd gaat veel landbouwgrond verloren door gangbare landbouwpraktijken, gericht op korte termijn opbrengst.
De huidige generatie gangbare boeren is opgevoed in een technocratische wereld, waarbij de bodem, het dier en het gewas verworden zijn tot ‘industriële productiemiddelen’. Het vakmanschap als agrariër is verloren gegaan. Natuurlijk moeten we niet op diezelfde manier boeren als vroeger, maar met moderne ecologische kennis en technische innovatie aan de slag. De biologische landbouw in Nederland doet dit en kan, samen met kennis uit de gangbare landbouw, nog verder verduurzamen. Fresco en anderen: laat je verrassen en inspireren en bezoek de ecologisch-intensieve biologische landbouwbedrijven in Nederland. Laten we vervolgens kijken hoe we vanuit de biologische landbouw, gebruikmakend van technologie uit de intensieve landbouw, samen kunnen werken aan échte duurzaamheid.

Auteur: Jan Willem Erisman in Foodlog, 19-01-2013
http://www.foodlog.nl/artikel/een-lobby-van-prominente-nederlanders-tege...

Jan Willem Erisman is directeur-bestuurder Louis Bolk Instituut, een onafhankelijk, internationaal kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Daarnaast is hij Bijzonder Hoogleraar Integrale Stikstof studies aan de VU Amsterdam