'Grootste bijenonderzoek ooit': Australiërs plakken sensoren op 5000 bijen

Australische onderzoekers gaan de komende maanden 5000 bijen met een sensor volgen om erachter te komen waarom de bijenpopulatie wereldwijd in een razend tempo afneemt. De bijen die onderzocht worden gaan eerst de koelkast in, waardoor ze in slaap raken. Dan kunnen de onderzoekers een voor een de sensoren van 2,5 bij 2,5 millimeter op de rug van de honingbijen plakken. Vervolgens hopen de onderzoekers erachter te komen waarom de kolonies verdwijnen. Het verdwijnen van de bijenkolonies kan te maken hebben met het gebruik van pesticiden. De onderzoekers zijn van plan de bijen van de ene bijenkorf te voeden met voedsel met lichte concentraties pesticiden, terwijl de bijen bij een andere korf voedsel krijgt dat pesticidenvrij is.
De onderzoekers verwachten dat de bijen die pesticiden binnenkrijgen bijvoorbeeld langzamer gaan vliegen, of zich vergissen en bij de verkeerde bijenkorf naar binnen vliegen. Dit zijn volgens de Australiërs een van de redenen dat kolonies stoppen met bestaan. 'Dit is het grootste onderzoek ooit gehouden met bijen', zegt hoofdonderzoeker bij CSIRCO Paulo de Souza tegen The Guardian. 'We zullen de bijen twee maanden in de gaten houden en dat is een lange tijd voor een bijenonderzoek.

De resultaten van het onderzoek kunnen leiden tot nieuwe regelgeving met betrekking tot het gebruik van pesticiden in de land- en tuinbouw. De Europese Regelgeving is vanaf 1 december al aangepast. Europese landbouwers mogen planten en bloemen die de honingbij aantrekken niet meer bespuiten met drie soorten pesticiden die schadelijk zijn gebleken.

Wetenschappers twijfelen wel nog of deze nieuwe regelgeving voldoende effect heeft omdat bepaalde pesticiden nog steeds gebruikt mogen worden en het verbod moeilijk te handhaven is. Daarnaast zullen boeren die minder goed werkende pesticiden gebruiken een afname zien in de oogst. De boeren zullen daarom sneller geneigd zijn om toch weer sterkere middelen te gebruiken om te kunnen concurreren met boeren wereldwijd die de bestrijdingsmiddelen wel mogen gebruiken.

Als het pesticidenonderzoek is afgerond zal het Australische team onderzoeken of andere aspecten ook te maken kunnen hebben met de verdwijning van de kolonies.

De Volkskrant, 15-01-14
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3577899/2…

Henk Tennekes

do, 16/01/2014 - 17:35

Dit lijkt op een herhaling van zetten. Dergelijke studies zijn uitgevoerd en gepubliceerd: Mickaël Henry e.a. A Common Pesticide Decreases Foraging Success and Survival in Honey Bees. Science. Online publicatie op 29 maart 2012. Franse onderzoekers van het French National Institute for Agricultural Research keken naar het gevolg van het bestrijdingsmiddel thiamethoxam op honingbijen. Hiervoor lijmden ze chips op de ruggen van vrij rondvliegende honingbijen. Elke keer als een bij de korf in of uitging, werd zijn chip gescand door een speciale lezer. Zo was bij te houden wanneer de bijen kwamen en gingen. Het bleek dat de thiamethoxam-bijen twee tot drie keer vaker niet terugkwamen naar de korf dan onbehandelde bijen. Waarschijnlijk kunnen honingbijen door het bestrijdingsmiddel – omdat het ingrijpt op het zenuwstelsel – de weg naar huis niet meer terug vinden. Cognitieve functies worden dus door thiamethoxam negatief beïnvloed wat ook verklaarbaar is door de werking van deze stof op nicotinerge acetylcholine receptoren in het centrale zenuwstelsel.