Carbendazim, pirimifos-methyl, pyraclostrobine, imidacloprid en het verboden dinoterb zijn probleemstoffen in het Noordhollandse oppervlaktewater

Het laboratorium van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) voert tussen 2011 en 2015 jaarlijks op een groot aantal locaties metingen uit naar het voorkomen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater. HHNK heeft nu de resultaten van dit onderzoek over de jaren 2011, 2012 en 2013 gepresenteerd. Het onderzoek omvat ruim honderd gewasbeschermingsmiddelen. 49 bestrijdingsmiddelen zijn in 2011-2013 aangetroffen. In het duingebied bij Callantsoog en in de stedelijke gebieden van Volendam en Amsterdam-Noord werden de minste stoffen (7-8) aangetroffen. De meeste stoffen (25-32) werden aangetroffen in bollengebieden in de noordkop en in polder de Vier Noorder Koggen in West-Friesland. 21 van de onderzochte stoffen overschreden de geldende norm. De meeste overschrijdingen (5-8 stoffen) vonden plaats in bollengebieden in de noordkop, in grote delen van West-Friesland en in het stedelijk gebied van Beverwijk.

Opvalt dat in 2013 het aantal normoverschrijdende stoffen in de Vier Noorder Koggen flink is toegenomen. De top probleemstoffen (carbendazim, pirimifos-methyl, pyraclostrobine en imidacloprid) zijn in 2013 allen minder vaak normoverschrijdend aangetroffen dan in 2012. In 2013 is de lijst van top probleemstoffen aangevuld met dinoterb. Dinoterb is al langer dan 10 jaar niet meer toegelaten, maar wordt desondanks door het hele beheersgebied normoverschrijdend aangetroffen.

Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, 15-01-2014
http://www.hhnk.nl/achtergrondinfo/water/water/schoon_water/gewasbesche…