Blootstelling aan pesticiden tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een autistisch kind

Er zijn al diverse oorzaken van autisme bekend: complicaties tijdens de zwangerschap, virale infecties en genetische afwijkingen. De jongste jaren vestigen steeds meer onderzoekers hun aandacht op de gevolgen van milieuverontreinigende middelen. Volgens The Verge bevestigt een nieuwe studie van de universiteit van Californië het verband met autisme. De Amerikaanse wetenschappers bevestigen het vermoeden dat neurotoxinen, gaande van pesticiden tot kwik en diesel, de ontwikkeling van de hersenen bij foetussen beïnvloeden. Hun studie verscheen vandaag in Environmental Health Perspectives. De onderzoekers vergeleken gegevens van het California Pesticide Use Report met de adressen van 970 kinderen die deelnemen aan een lopende studie over autisme. Ze ontdekten verbanden tussen de chemicaliën waaraan de moeders voor de conceptie en tijdens de zwangerschap werden blootgesteld en eventuele ontwikkelingsstoornissen bij hun kind. Om beïnvloeding door andere factoren uit te sluiten, hielden ze ook rekening met de inname van vitamines, socio-economische status en stofwisselingsstoornissen tijdens de zwangerschap.

60 procent meer kans
Uit het onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen die binnen een straal van 1,6 kilometer van een boerderij of velden wonen 60 procent meer kans hebben op een autistisch kind. Het risico is nog groter bij blootstelling tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap.

"In Amerika heeft 1 kind op 68 een bepaalde vorm van een autismespectrumstoornis", laat hoofdonderzoeker Janie Shelton weten aan The Verge. "Vrouwen die laat tijdens de zwangerschap blootgesteld worden aan pesticiden, hebben tot driemaal meer kans op een autistisch kind." Volgens Shelton zijn er dringend preventieve maatregelen nodig

Bron: De Morgen, 20-09-14
http://www.demorgen.be/dm/nl/993/Gezondheid/article/detail/1926477/2014…